Iskonska žudnja ka moru pritajila se u nama kontinentalcima,  pa učini da podetinjimo čim ugledamo plavu traku iza nekog brda na auto-putu: “More!” uzvikujemo. A u toj jednoj reči bezbrojne nijanse plave: od prvih samostalnih letovanja i osvajanja slobode, do potrebe za tim mirom koji donosi zagledanost u varljivu liniju horizonta. 

More se vidi sa auto-puta prvi put negde ispred Kopra, pa ga sakriju brežuljci sve do spuštanja krivudavim putem ka Portorožu i onda je, odjednom. ispred nas u svoj svojoj lepoti.  Jer Portorož je grad razvučen duž obale, sav uz more. Od Lucije gde je marina sa jahtama, duž niza hotela uz obalu, nastavite šetnju uz more, i eto vas već u Piranu.  

Portorož je sav u znaku odmora i udobnosti modernih hotela, kakav je Grand Hotel Portorož, naš dom u narendih par dana.  Odmah pored njega, Piran je sasvim drugačiji: neodoljivi stari primorski gradić. Čim vidite njegove svetle zidove i reckastu liniju krovova koja kao da ulazi u more, ljubav je tu. Kada zagazite na kamenom popločane prolaze starog grada, odlutate u uličice ograđene slikovitim fasadama sa kojih se unakrsno pružaju žice za sturju i veš, Piran vas je osvojio.  Popijte kafu uz kasno popodnevno sunce negde  uz more, i budite sigurni da ćete se vratiti ponovo. 

 

 

A onda nazad, pored visokih zidova starog skladišta soli, ka Portorožu.

So je, kažu ovde, more koje se nije moglo popeti na nebo.  Ostala je tu u Sečovlju, u portoroškim “solinama”, gde se reka Dragonja uliva u Jadran.  U bazenima starim 700 godina, gde se so još uvek prikuplja na tradicionalan način, ručno.

Kada dođete u Portorož i njegove zdravstvene i wellness centre, na svakom koraku naići ćete na reč “so”. Od nje su pilinzi i kupke, ona se inhalira u slanim sobama, lekovito blato je slano, od nje je kozmetika i čokolada, a najlepša torta u hotelskoj poslastičarnici je “solni cvet”. 

 

Ajla Cobo, direktorka Zdravstvenog centra Terme Portorož, naša divna domaćica, preporučila nam je “solni cvet”. Mmmmm…

 

Grand Hotel” Portorož deo je lanca od šest hotela koji se proteže duž celog šetališta, povezan koridorima, liftovima i hodnicima, a svi putevi vode ka srcu ovog kompleksa: Termama Portorož.  Raskošne i udobne sobe možete, na kraju, pronaći i drugde: ali centar poput ovoga – ni blizu. Bez preterivanja. 

BAZEN

Prvo, bazen. Odnosno kompleks zatvorenih bazena. Stakleni krov kroz koji gledaš zvezdano nebo, spoljna temperatura 32 stepena, voda u bazenu 30. Ali kakva voda! Praistorijsko more! 

 

 

Zarobljeno u utrobi zemlje hiljadama godina, još od nekog od davnih tektonskih potresa koji su planetu menjali dok je bila mlada, praistorijsko more je danas ponovo na površini, u termalnim bazenima u Portorožu. 

Dopremljena iz svog prirodnog rezervoara 700 metara duboko u zemlji, voda je slana i zasićena, puna minerala, topla i prozirna.  Toliko gusta da možete ležati opušteni na leđima, toliko topla da možete plutati koliko vas je volja, i gledati u te zvezde.  U novembru nema gužve, ali ako želite da priuštite sebi taj luksuz da ovaj raskošan bazen bude samo vaš, dođite uveče, na sat-dva pred zatvaranje bazena (u vreme kada počinje da se služi večera):  ceo kompleks je gotovo prazan, tih.  Rajsko mesto. Čak i ako stavimo na stranu sva lekovita svojstva ove vode pune minerala, meni je dovoljno što u njemu ne pluta samo telo, nego i misli. Odoše negde, u praistoriju, a ti ostade dole lake glave i bistrog uma. 

 

SAUNE

Na samom ulazu u “sauna park” naći ćete plitke, bistre, bazenčiće sa dnom ispunjenim oblucima. To je “Kneipp” kupka; voda je naizmenično hladna i topla, dobra za imunitet, a kamenčići žuljaju kao da gazite po plaži.  

 

 

A onda, šta vam je volja: sedam vrsta sauna, temperature od 35 do 110 stepeni, vlažnosti vazduha od 15 do 100 odsto. Dva sprata, hiljadu kvadrata… veeeliko iskušenje za ljubitelje sauna. U jednoj je, neizbežno, krupna morska so za piling, ona iz Sečovlja. Ako nemate iskustva, ili želite da se prvo malo zagrejete, krenite sa tallasso saunom punom slanih, morskih isparenja.  Moj izbor je bila “Mavarska soba”, tipična turska sauna, zamagljena i vrela taman toliko da možeš da se opustiš. Finsku, u kojoj je vazduh suv a temperatura i preko 100 stepeni, moja koža ne voli: uvek odreaguje crvenim pečatima.  Ne volim ni razne vrste čeličenja, pa sam preskočila “ledenu sobu” koja je za one najhrabrije.  Pogledajte kako to izgleda…

 

 




WELLNESS 

Piranska so se prodaje u vrećicama, pa morate doneti jednu kući. Njen je ukus zaista drugačiji. Ona je ukusnija.  Ali  možete je kupiti i pomešanu sa esencijalnim uljima, u obliku pilinga, jer je važan sastojak kozmetičkog brenda divnog imena: “Lepa Vida”. 

 

 

Lepu Vidu, njene divne pilinge i ulja sa esencijama lokalnog bilja možete kupiti u hotelu, a ako hoćete da se prepustite tretmanima koji koriste blago mora, krenite ka Thalasso centru: slane sobe, umirujuće i lekovite kupke u “majčinoj vodi” koja je nusprodukt proizvodnje soli, i fango tretmani koji su bili moj izbor.  Umotaju te u vruće blato, pristiglo direktno iz solana, jer je i ono nastalo tokom prerade soli i zasićeno je mineralima iz mora.  Kada te dobro ušuškaju, ugase svetlo, a ti dremkaš i imaš osećaj da se rastapaš. Ili se barem nadaš da se salce ispod kože rastapa. Eh, kad bih ovo mogla da radim barem jednom nedeljno. 

PODMLAĐIVANJE

Zdravstveni centar Grand hotela ima aparate i tretmane iz oblasti estetske medicine na kojima bi im pozavideli mnogi anti-age  centri:  filere i mezoterapiju, tretmane vlastitom plazmom i dermarolere, karboksiterapiju i tretman celulita… U skladu sa hedonističkim talasom na kom sam putovala kroz Sloveniju, želela sam nešto brzo,  efektno, ali potpuno bezbolno. “Ah, pa onda “coolifting”, rekli su mi. 

CryodermPrestigeCoolifting  je polusatni tretman, ali šta je sve ušlo u tih pola sata! Mikrodermoabrazija, za skidanje onog mrvog sloja kože koji licu daje umoran izgled i ističe svaku boru i fleku. Pa onda zgodna “masaža” lica vakuumom, da se ubrza cirkulaciju i drenaža.  Malo radiotalasa da se da podsticaj kolagenu. Pa još i krioterapija gde se hladnom sondom hladi koža, i dodatno podstiče cirkulacija.

 

 

Najbolja stvar je na kraju: lice i vrat se ,,bombarduju” hladnim ugljendioksiodm pod visokim pritiskom, koji u kožu ubacuje vredne sastojke specijalnog seruma u kom su enzimi i hijaluron. Izuzetan tretman sa veoma čistom i glatkom kožom.  Bilo mi je žao posle da izađem na sunčan dan!  Stavila sam faktor 50 dva puta. 

Šta prvo pomislite kada kažete podmlađivanje? Botoks? Fejs-lift? “Antiage” je reč koju vezujemo za kreme, tretmane lepote, estetsku hirurgiju.  Izvorno značenje reči, pa i ovog novijeg medicinskog polja, jeste prevencija i tretiranje promena i bolesti koje stižu sa starenjem: krvni sudovi, zglobovi, mišići, mozak, a ne samo koža i estetske promene na njoj. Medicinski centar ,,Term Portorož” je posvećen ovom izvornom shvatanju borbe protiv starenja sa devizom: Starenjepočinje u 35-toj! 

Starenje se ne može zaustaviti. Ne još. Ali se promene koje ono donosi mogu usporiti. I ne, nije ideja samo da živimo duže, nego da nam starost bude zdravija i ugodnija. Pa i lepša. Kako? Programom od pet koraka: od preporučene ishrane i suplemenata, do antistres terapija wellness centra, medicinskih tretmana i lekova.

Zdravstveni centar vodi dr med. Lepa Veljanović, spec. fizijatrije, balneologije i akupunkturolog. Iza ove dugačke titule krije se jedna divna osoba, koja svojim duhom i energijom deluje lekovito. Dovoljno je da vam kaže ,,Dobar dan” i već se osećate bolje. Ako onoliki Italijani strpljivo i sa smeškom sede i čekaju da ih doktorka Lepa primi, nemojte ni vi propustiti.  A nećete ni moći – razgovor sa doktorkom, ako treba pregled i merenje pritiska, prethodi svim antiage tretmanima.

A meni je vreme za predah, pred put kući.

 

 

Šta sam ono rekla na početku teksta o Sloveniji? Blizu joj je Italija? 

Poseta Italiji  za mene je totalni antiejdž program, pa sam produžila boravak u Portorožu za još jedan dan, makar za čašu vina u Trstu, tretman koji skida barem 5 godina sa mog lica. I to bez šopinga (ili fotošopinga).  

U sledećem životu želim da se rodim u Italiji. 

 

 

Za kratku posetu Trstu, kao obavezno mesto za neki slastan zalogaj i čašu vina preporučujem Eataly food market, zatvorenu pijacu sa italijanskom hranom za kupiti i probati, i nestvarnim pogledom na marinu sa jedrilicama.  

 

 

Do viđenja Slovenijo, videćemo se opet. 

Hvala Sava Hotels and Resorts na ovom divnom putovanju. 

Ostavite komentar