Maske su divne. Maske su u trendu. Maske su važne.

Maske su u kesicama.

Maske u jednokratnim pakovanjim  “iz kesice” nisu revolucija, ali jesu trend. Pogledajte police apoteka i parfimerija, nikada ih nije bilo više. I to je dobro: ako kupite u teglici ili tubi masku koja vam ne odgovara, novac je bačen. A maske u kesicama stvarno nisu skupe, pa eto malog kozmetičkog rituala koji možemo uvek sebi da priuštimo i probamo različite stvari. Zato sam odlučila da probam niz ovih maski i prenesem vam utiske.  

PRIRODNE MASKE

 

Maske su adut prirodne kozmetike, naroćito one umirujuće, hidratantne ili hranljive. Moram odmah da kažem da je Dr.Hauschka regenerativna maska u tom smislu nešto najbolje što sam probala: instant umiruje, hidrira i oporavlja kožu od bilo kakvog stresa (umor, dehidracija, crvenilo od sunca…). Ali ona se ne može naći u slobodnoj prodaji u kesicama, a ovo je ipak priča o jednokratnim maskama. 

U nastavku su moji utisci o nekoliko prirodnih maski iz kesice. 

 

ALVERDE MASKA OD DIVLJE RUŽE

 

ALVERDE je jedan od najpristupačnijih prirodnih brendova – i zato i veoma omiljen. Alverde proizvode provala sam više puta sa manje ili više uspeha, neki od njih mi nisu prijali, neki baš jesu. Negu za lice ovog brenda nisam nikada probala, maska od ruže je prva.

Odabrala sam je zbog kombinacije ši putera i ulja divlje ruže, oba sastojka su odlična za dehidriranu i suvu kožu i moj akoža ih voli, naročito tokom zime.  Koža mog lica je mešovita, ali mi ovakvi preparati prijaju na suvim delovima lica. 

Sastav:  Osim ova dva glavna sastojka, sadrži i maslinovo i suncokretovo ulje, kakao puter i hijaluronsku kiselinu (oraganskog porekla kako je navedeno).

Maska je upakovana u dve kesice, pa za nekih 100 dinara imate zadovoljstvo da dva puta hidrirate i omekšate kožu ovom maskom – jer to je ono što ona radi.  

 

 

Tekstura: gusta, masna krema, nežnog mirisa. vna formula na biljnoj bazi i organska hijaluronska kiselina hidriraju kožu. Ulje divlje ruže kombinovano sa maslinovim i suncokretovim uljem, kao i šea i kakao puter iz kontrolisanog uzgoja neguju kožu.

Moj vam je savet je da stavite veću količinu maske na obraze i druge delove lica koji su vam suvi, a najmasnije delove kože (vrh nosa, brada), pređete veoma tankim slojem ili izostavite. Osim ako nemate baš suvu kožu – onda samo napred. 

Efekat: koža će apsorbovati jedan deo maske, a kada skinete višak (vodom ili sunđerčićem), videćete da je lice meko, dobro hidrirano, koža nežna. Ako imate veoma isušeno lice, ovu masku možete stavljati više puta nedeljno, ili je nanositi samo na suve delove u debljem sloju. 

Vrlo prijatan kućni tretmana uz veoma mali trošak.  Idealan za zimsko vreme.

Alverde je sertifikovan prirodni brend drogerijskog lanca DM i može se kupiti samo kod njih, cena je oko 100-120 din zavisno od popusta na koje često možete naići. 

 Sante maska protiv bora

 

 

Sante je nemačka prirodna kozmetika, koja se može kupiti i kod nas. Nosilac je NaTrue sertifikata prirodne kozmetike. 

Anti falten maska – maska protiv bora, veoma mi se dopala pa evo nekoliko reči o njoj. 

Sante tvrdi da ova maska daje novu energiju koži, ima antioksidantni efetkat i vidljivo ublažava vidljivost bora na koži. 

Sastav: bazirana je na anioksidantima zelenog, crvenog i belog čaja,  hidrataciju obezbedđuju ši puter, ulje košpica grožđa, glicerin i aloja, a brazilski kres (poznat kao” prirodni botoks”) ima delovanje protiv bora. 

Pakovana je u ono zgodno pakovanje sa dve spojene kesice, u svakom je taman dovoljno za jednu upotrebu, za lice i vrat.

Efekat je zaista odličan – maska ima svojevrstan lifting efekat, koža deluje zategnutije, napetije, ali i mat, i nisam mogla da se otmem utisku da liči na efekat maski od gline, uprkos tome što im sastav nema nikakve sličnosti. Koža je nakon upotrebe mat i bez masnoće, pa je ova maska dobar izbor i za osobe sa masnom i mešovitom kožom, možda ne i za one sa suvom, jer daje osećaj zatezanja posle upotrebe. 

Preporuka – odmah nakon maske nanesite ili neku hidrirajuću masku, ili, za najbolji lifting efekat pred šminkanje i izlazak, neki serum na bazi glicerina ili hijalurona, da malo ojačate hidrataciju. 

Pratite ove priče o maskama i na Budi Lepa Instagramu

 

 

DERMOKOZMETIKA

Vichy nineralne maske

Počinjem sa Vichy maskama. Tri različite maske, svaka upakovana u po sa dve zasebne kesice, po cenama od 260 do 400 din (130 do 200 za jednu masku).  Jedna kesica je više nego dovoljna za celo lice, pa vam ostaje malo radosti i za vrat i dekolte ili, kao što je koristila blogerka  Vera – koristite više maski odjednom za razne delove lica. 

 

 

Sve tri maske sadrže Vichy termalnu vodu punu minerala, a dodati su i posebni minerali prirodnog porekla – različiti zavisno od namene maske.  Sve tri sadže i glicerin, blagotvoran za hidrataciju. 

Vichy mineralna maska za blistavost

Dovzolite mi mali osvrt na reč “blistavost”.  Usvojili smo je u nedostatku boljeg termina, ili nam je servirana iz kozmetičke industrije,  iako zvuči prilično ekstravagantno. Prava reč jeste “sjaj”, ali budući da nas ona u kozmetičkom smislu obično asocira na višak masnoće na koži – eto nam “blistavosti”, odnosno zdravog mladalačkog sjaja negovane kože.  Blistavost ćete najlakše uočiti na ispupčenim delovima lica koji reflektuju svetlost, na koje inače i nanosimo “hajlajtere”, pre svega na vrhu jagodica: blistava koža trebalo bi da odbija svetlost i sija i bez šminke. 

 

 

Šta sadrži? Ako, dakle, hoćete brzu blistavost, posegnite za voćnim kiselinama i uradite blagi piling – on će skunuti sa površine kože nepotrebne mrtve ćelije i ostaviti za sobom glatku, svetlu kožu.  To je uradio i Vichy: u ovu masku – koja je ujedno i blagi piling, dodao je AHA (alfahidroksi-kiseline) koje su već godinama, u raznim koncentracijama i mešavinama, standard za blistavu kožu, a dobro i hidriraju.  U njoj su još vitamin Cg (forma vitamina C koja je stabilna u kozmetici) i manoza (vrsta šećera zadužena za hidrataciju). 

Miris i tekstura? Gel-maska je nežno ružičasta sa majušnim, gotovo nevidljivim česticama koje nakon što maska odstoji nekoliko minuta treba blago utrljati u kožu za dodatni, blag mehanički piling.  Miris je blag, svež, citrusan. 

 

 

Kako se koristi? Svaka maska na mom licu stoji duže od propisanih normi, jer ne gledam na sat, uvek nešto čitam ili radim za kompjuterom. Spa varijanta sa ležanjem u bade-mantilu rezervisana je za samo za slike na Instagramu. Osim toga, staromodno (i verovatno pogrešno) verujem da za tri minuta ne može bog-zna-šta da se desi. Ako imate osetljivu kožu ipak se držite uputstava, naročito kod preparata sa bilo kojom vrstom kiselina. 

Efekat: maska zaista pruža instant osveženje, koža deluje odmornije i blistavost jeste tu, a koža je lepo hidrirana i meka. 

Kada? Posegnite za ovim ritualom kad niste naspavani, kada ste umorni, ako pušite ili imate neku drugu lošu naviku koja kožu lako učini sivkastom i bledunjavom. Videćete rezultat. 

Koliko često? Za osetljivu kožu, mislim da je ne treba koristiti više od jednom nedeljno, ali je dva puta mesečno optimalno. Za masnije i grublje kože, može i dva puta. 

Maska za hidrataciju i umirenje

Šta sadrži? Za hidrataciju tu je glicerin, niacinamid (vitamin B3 blagotvoran za restauraciju gornjih slojeva kože, i mentoksipropandiol koji se dobija iz mentola i zadužen je za hlađenje. Prijatno, ali mentol je poznat iritant pa mi je njegovo prisustvo malo neobično u maskama za umirenje, ali pošto je efekat hlađenja veoma blag, pretpostavljam da su i količine minimalne, pa da Vichy ima svoje razloge i zna više od mene. 

 

 

Vizuelno najlepša maska u formi providnog plavog gela, sa veoma nežnim i čistim mirisom, ali  na mom licu manje efektna od druge dve: ili zato što mi koža nije dehidrirana, ili zato što joj nije potrebno umirenje. Vichy je predvideo da se ova maska može ostaviti na licu bez ispiranja, a ostaci se mogu utrljati kao krema. To, takođe, znači da se može ostaviti preko noći. Ovo je ipak teško izvodivo jer moje iskustvo govori da deo maske ostane na koži u vidu lako lepljivog filma, pa imam potrebu da je isperem. 

Ona pruža osveženje, ali mi nije ostavila snažan utisak. Verujem da je njena najbolja namena nanošenje nakon sunčanja, i tokom vrelih letnjih dana – zabeležićemo to za sledeće leto. 

Vichy Maska od gline za čišćenje pora

Volim maske od gline, one su veoma efektne i daju trenutni efekat čistog i zategnutog lica.  Ova  nije izuzetak, i prilično je efektna.

 

Šta sadrži?  Tu su dve vrste bele gline, kaolin i bentonit, aloja vera za hidrataciju, alantoin za umirenje.  

Kome je namenjena? Najpre za masnu kožu sa proširenim porama, jer glina dobro upija i masnoću i nečistoće sa kože. Ali i vlagu. Zato je dobro da se držite uputstva za upotrebu, da vam maska ne bi isušila kožu ako se na njoj previše osuši. Možete je koristiti i na mešovitoj koži – ili samo za T zonu ili za celo lice. Ako imate suvu kožu nemate razloga da koristite ovu masku. 

Kako se nanosi? Maska je gusta i u kesici je dovoljna količina za celo lice u debljem sloju. Pokušajte da je nanesete ravnomerno, jer se brzo suši, i na delovima gde je tanko nanesena počinje da zateže kožu. Izbegavajte predeo oko oka. Umijte vodom ili skinite kozmetičkim sunđerčićem natopljenim u toplu vodu. 

Efekat? Lice ostaje čisto i svetlo, efekat matiranja je tu neko vreme, ako ga volite.  


 

SHEET MASKE

 

 

Sa trendom korejskih, japanskih i, uopšte, istočnjačkih rituala nege, police su preplavile jednokratne tzv. “sheet” maske, oblikovane prema licu, načinjene od sintetičkih tkanina natopljenih maskom. Drže se na licu poput klasičnih, najčešće 15-20 minuta, i po pravilu se ne ispiraju, nego se ostatak prepusti koži da ga upije, te tako maska postaje neka vrsta esencije ili seruma, prvog koraka nege. 

Ništa revolucionarno – bilo ih je i ranije. Recimo, Dr Colić kozmetika je imala čitavu seriju maski na tkanini. I bile su pristojne.  Napominjem da su ovde na slici stara pakovanja, Dr Colić kozmetika sada ima nova pakovanja i samo tri maske, ali je ova od grožđa (“antiage maska”) – sa antioksidantima iz semena crnog grožđa, koja mi se od njih najviše svidela, i dalje tu. Vrlo je osežavajuća, a sastav zasnovan na antioksidantima i aminokiselinama biljnog prokela je stvarno dobar. No koristila sam ih davno, pa ne bih detalje, jer se sećam samo opšteg, prijatnog utiska. 

 

 

FACE INC OH DEER MASKA

Korejske su maske, osim sastava bogatog mnoštvom prirodnih ekstrakata ujedinjenih sa tehnološkim sastojcima poput hijalurona, uvele i posebna pakovanja prilagođena, valjda, društvenim mrežama ili sasvim mladim korisnicima. Ili je prosto samo reč o kulturi koja je za nas nova. 

Sve u svemu, mnogi brendovi imaju ne samo jarke boje pakovanja, nego i ambalažu u vidu jajeta, banane, pande, a maske kompanije FACE INC (linija nege iz kompanije NAIL INC iz Londona, koja je ovu masku pravila u Koreij) na licu izgledaju kao da ste pošli na maskenbal ili se slikali sa nekim od Instagram filtera na licu (oni sa njuškicama i ušima su mi posebno iritantni i, zaboga ljudi, već milion puta viđeni). 

 

 

Masku sam kupila na nekom od putovanja, a pošto je namenjena smanjenju izgleda umora na licu (“hangover”), odabrala sam baš nju među nekoliko proizvoda iste kompanije.  Nadajući se nekom efektiu i na svoje, uvek otečene, podočnjake. 

Igru reči sam shvatila tek kada sam videla nacrtane jelenje rogove i njuškicu. Ne, nije Oh, dear. Nego Oh, deer

Hajdemo u infantilnu regresiju. 

Moram da priznam da mi se, uprkos jelenjoj njuškici koja se kočoperila na mojoj povelikoj njonji, maska dopala. te opravdala i cenu od nekih 6-7 evra. 

Maska je instant preporodila lice. Ono je zaista delovalo odmornije, svežije, pa čak je i zona oko oka odavala manje umora. Koristila sam je, pritom, u vreme kada je moje lice poprilično patilo i sušilo se od retinola, a maska je učinila da koža tokom narednih sati bude hidrirana i meka. Odlična maska, mada nisam sigurna da se može kupiti kod nas. 

 

 

Sastav obiluje aktivnim supstancama:  osim glicerina, aloje i natrijum hijaluronata koji su u najvećoj koncentraciji – pa je hidratacija zagarantovana – tu su i ekstrakti duda, božura, žen-šena, anđelike, rodiole, gencijane, hamamelisa, kamelije, meda… pa su tu i protini soje i pšeničnih klica, pantelnol, niaciamid i vitamin E. Bez parabena i gilo kojih drugih potencijalno spornih supstanci. 

Plus: masku možete oprati pa koristiti ponovo preko neke druge maske ako želite da izgledate šašavo. 

 

FOODAHOLIC CUCUMBER NATURAL ESSENCE MASK

 

 

Ideja Foodaholic maski je zasnovana na delovanju voća i povrća koje često i sami koristimo u kućnim maskama. Osim što u imenu ima reč “natural” – jedino što je u njoj prirodno je verovatno taj ekstrakt krastavca, ujedno i jedini pravi aktivni sastojak. Tu je još glicerin i par bazičnih vlažećih supstanci, par parabena i fenoksietanol kao konzervansi. 

 

 

Maska obećava vlaženje i umirenje, što radi na prilično bazičnom nivou. Njena jedina “prednost” je to što je ukrojena tako da ima tri dimenzije, pa malo bolje legne na lice. Što se efekta tiče, podjednako je dobro – a svakako prirodnije – da presečete svež kratavac i nekoliko puta njegov sok natrljate na lice. 

Premda sam kupila samo jednu masku brenda, Foodaholic – ne više, hvala. 

Ostavite komentar