Nema revolucije u u oblasti UV zaštite. Ali ima dosta novosti u teksturama i bojama zaštitnih krema.  Teksture su sve lepše i lakše, ugodnije za leto, sve je viša tonova koje možemo izbarati, a posebno su važne tonirane kreme za one kojima je prekrivanje najpotrebnije: kožu sa “nepravilnostima”, bilo da su to akne, rozacea ili fleke.

Naučite da razlikujete kreme koje sadrže tretmanske sastojke (protiv akni i mašćenja kože) od lakih fluida koji su pogodni za masnu kožu jer su laki i matiraju. Dok prvi deluju na lučenje masti i suzbijaju akne – i nisu dobar izbor za osobe suvlje kože – dotle su laki fluidi pogodni gotovo i za mešovitu kožu jer prijaju tokom leta. 

U tom smislu pravu inovaciju je ove godine ponudila Bioderma čistim mineralnim pigmentima u preparatu koji štiti i prrekriva, ali i tretira masnu kožu i ublažava pojavu akni – sve u puderastom lakom fluidu. 

Zato vam nudim pregled zaštitnih preparata koje sam bila u prilici da probam. 

 

La Roche Posay My UV Patch – flaster koji meri vašu izloženost suncu

Prvo jedna tehnološka inovacija: La Roche Posay nalepnica koju nosite na koži, povezana sa aplikacijom za mobilni telefon, koja vam omogućava da kontrolišete dozu UV zračenja koju primite tokom dana. 

 

 

Znate kako se na plaži lako zaboravimo, učini nam se da smo ostali kratko, a u hotelu se vratimo crvenih ramena? La Roche Posay vam predlaže da koristite ovu apliakciju za odgovornije ponašanje na suncu.

Nalepnica u obliku srca je tanja od kože (50 mikrometara), vodootporna i savitljiva, ne oseća se na koži. Na njoj su fotosenzitivne boje, koje se prilagođavaju osnovnom tenu kože i menjaju boju kada su izloženi UV zracima, pri čemu označavaju različite nivoe izloženosti suncu. Zalepite je na neki deo kože koji je izložen suncu tokom celog dana, recimo na ruci.  Skinite “My UV Patch” aplikaciju na moblini telefon. Aplikacija omogućava da “skenirate” svoju nalepnicu i dobijete informacije da li ste preterali sa boravkom na suncu. 

 

 

 

Šta može da bude problem? Moj model telefona (Samsung Alpha) ne nalazi ovu aplikaciju na Google Play izboru – umesto My UV Patch nudi mi se L’Orealov “Sensitive Skin Passport” (La Roche Posay jeste deo L’Oreal grupe, ali to nije ta aplikacija). Koliko sam shvatila, apikacija radi na velikoj većini modela mobilnih telefona i izgleda kao na desnom delu ove slike.  Zato ću pokloniti nalepnicu nekome od vas uz razne uzorke zaštitnih krema o kojima ovde pišem (pogledaj na Budi Lepa Facebook stranici). 

Drugi problem može da bude trajanje – nalepnica traje 7 dana, pa ako idete na duže letovanje, kupite odmah nabavite više komada (dobija se kao poklon uz kupovinu Anthelios XL melka za zaštitu dece i odraslih od sunca) 

 

BIODERMA

PHOTODERM NUDE SPF 50 UVA 25 – za masnu i aknama sklonu kožu.

 

 

 

Bioderma ima novitet koji  obećava pouzdanu a prijatnu zaštitu – naročito onima koji imaju masnu, pa i problematičnu kožu. U svoj novi NUDE proizvod uključila je sastojke svoje Sebium linije za regulisanje kvaliteta masnoće na površini kože (gustina i količina lučenja), a tu je i salicilna kiselina za diskretnu eksfolijaciju i blistavost kože. Inovativni “soft-focus” puderi zaduženi su za dugotrajno matiranje, a “liquid to powder” tehnologija fluid pretvara u svilenkast puder na površini kože.  Sve to uz 100% mineralne filtere za koje znamo da su najpoželjniji za osetljivu i (pa i dečju) kožu, jer ne iritiraju, i odbijaju sunčevu svetlost.  Problem sa mineralnim filterima je što su uglavnom beli i teški na površini kože,  ali Bioderma je uspela da prevaziđe ovaj problem. 

Uzorci koje možete da potražite u apoteci izgledaju ovako. 

 

 

 Dostupne su dve boje, i obratite paa ako kupite obe, sigurno dobijate pravu kombinaciju za sebe.

Svetlija nijansa ima žut podton, tamnija je neutralnija žnju da se svetlija zove “Natural” a tamnija od dve boje “Light” – to je zato što Bioderma ima i tamnije boje od ove “light” ali nisu dostupne kod nas (s razlogom).   Svetlija je žućkasta, tamnija je neutralnija – generalno lepša boja. 

 

 

Iako se tokom leta manje šminkamo, NUDE je odlična podloga za šminku.  Ne očekujte jako prekrivanje poput pravih pudera, ali prekrivna moć se bez problema može nadograditi dodatnim slojem. 

Obe boje se nakon nanošenja prilagođavaju tenu, tako da razlike nisu tako upadljive kao što deluju na prvi pogled. 

Evo kako izgleda na koži. Meni odgovara svetlija nijansa. 

 

 

Nude je predviđen za masnu kožu, i jedna je od onih preparata koje osobama sa mešovitom kožom i suvim obrazima mogu da dodatno isuše kožu. 

Cena mu je slična ostalim Photoderm proizvodima za lice – 2.299 din

Evo još nekih, ne novih, ali zanimljivih toniranih krema za zaštitu lica od sunca, od Bioderme. 

Photoderm M  SPF 50+ UVA 38

Ovo je krema koju sam rado koristila i o njoj već pisala, namenjena zaštiti od fleka koje imaju hormonsko poreklo, dakle za trudnice i sve one koji imaju hormonski disbalans koji dovodi do stvaranja fleka.  Veoma visok zaštitni faktor od obe vrste zraka, plus ova krema štiti i od vidljivog dela plave svetlosti za koju je utvrđeno da pospešuje stvaranje fleka. 

Njena je tekstura znatno gušća, nalik na tečne pudere, a i prekrivanje je bolje od mnogih toniranih zaštitnih krema. Boja je nešto tamnija od boje moje kože, ali je se može koristiti čim lice dobije makar malo boje od sunca. Odlična krema koja u potunosti može da zameni tečni puder, ali ne matira lice, pa je poželjno staviti malo pudera u prahu na nos ako ne želite da sijate. 

 

Pročitajte iskustva o Photoderm M i Photoderm Bronz – zaštiti od suna za lice protiv fleka, i za telo za brže tamnejnje, u ovom postu.

 

PHOTODERM AR SPF 50+ UVA 33  

Namenska tonirana krema za zaštitu osetljive kože sklone rozacei. I ovo je tretmanska krema koja u sebi sadrži sastojke za ublažavanje crvenila (Biodermin Rosactive kompleks).  Bioderma ima visoku zaštitu od UVA zračenja, koja je znatno iznad standarda koje propisuje Evropa.

Ton ove kreme je neutralan, bliži hladnom podtonu, i pogodan za svetliju boju tena (kakva uvek treba da bude kod osoba sa rozaceom i osetljivom kožom, jer je sunčanje izrazito štetno za ovakvu kožu).

Srednja gustina, slabija do srednja  pokrivna moć, izrazito prijatna tekstura koja hidrira kožu. 

 

 

Bioderma Photoderm AR se može kupiti po ceni od 1,985 din

PHOTODERM AKN MAT SPF 30 MATIRAJUĆI FLUID

Još jedan namenski fluid za osobe sa izrazito masnom kožom, sklonom aknama.  Osim UVA/B faktora i teksture koja ne zapušava pore i nije teška na koži, ovaj preparat sadrži i Biodermin aktivni kompleks za regulisanje gustine masnoće na površini kože i sprečavanje stvaranja novih akni. 

Ne očekujte da efekat matiranja traje preterano dugo bez pudera. 

 

 

PHOTODERM SPOT SPF 50 UVA 38

Zaštitna krema  namenjena koži sklonoj flekama i pegama. Ova krema vam neće delovati na postojeće fleke, ali će preduprediti nastanak novih.  

Veoma lak preparat u čijoj se upotrebi zaista može uživati, bez masnog sloja na koži, veoma brzog upijanja, sasvim pogodnog i za mešovitu kožu. 

 

EUCERIN

Eucerin ima nekoliko gel-krema i krema različite namene za lice, i teksture su veoma prijatne na licu. 

 

 

 

Novost ove godine je Anti-age Gel Creme, zasnovana na hidrirajućoj i anti-age formuli Eucerinove Hialuron Filler kreme sa dve vrste hijaluronske kiseline. Naravno, tu su i sastojci od ranije prisutni u Eucerinovoj zaštiti od sunca: antioksidant dobijenom iz sladića (likokalon A) i gliciretinska kiselina čija je uloga zaštita DNK kože, uz kombinaciju UVA i UVB filtera. Fluid ima dve verzije, SPF 50 i SPF 30. Eucerin ne navodi eksplicitno vrednost UVA zaštite na kremi, a pošto evropska regulativa koju brend prati zahteva da UVA zaštita bude najmanje u vrednosti trećine UVB zaštite da bi se uopšte označila na pakovanju, onda pretpostavljamo da je kod ove dve kreme reč o UVA faktoru najmanje  10 i 17. Možda vam zvuči kao sitničarenje, ali vrednost SPF (koje označava zaštitu od UVB zraka od kojih gorimo) jednostavno nije dovoljno: UVA zraci su veoma opasni (i za bolesti kože i za starenje)  i vaša krema mora imati što je moguće višu UVA zaštitu. 

Gel krema sa antiage delovanjem je nešto gušća od ostalih Eucerinovih fluida, ali i dalje veoma prijatna na koži, bez zamašćivanja. 

 

Eucerin Sun Fluid Oil Control

Druga novost Eucerina je krema za zaštitu masne (pa i problematične) kože od sunca, sa istovremenim matiranjem, sprečavanjem zapušavanja pora i regulacijom sebuma.  

 

Regulacija proizvodnje sebuma pomoću L-karnitina, derivata amino kiseline, i matirajućih pigmenata za upijanje masnoće u ovom fluidu, obećava dugotrajno matiranje  – i to je, u mom slučaju tačno (na najmasnijem delu lica: nosu).  On takođe deluje – prema Eucerinu – i protiv  zapušavanje pora. Zato je preporučljiviji za upotrebu kod kože sklone aknama i masne kože, nego za mešovitu kožu koju ipak može dugoročno da isuši.  Za mešovitu kožu je bolji izbor prošlogodišnji hit: antiage fluid.  Koji ima najređu teksturu od svih ovih proizvoda, odlično leži na koži, ne masti je i nema lapljiv niti težak osećaj.  

 

Jedan ovakav fluid sam potrošila prošle godine u gradu, često sam ga nonosila samostalno umesto bilo kakve druge kreme.  Veoma mi je prijao, bio je jedan od omiljenih letnjih preparata. 

Evo ih sva tri, da vidite razliku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Roche Posay Anthelios – kreme efikasne i na mokroj koži

U čemu je stvar sa nanošenjem na mokru kožu? Pa svaka zaštitna krema se može naneti na mokru kožu? 
Da, ali ne pruža svaka krema efikasnu zaštitu koja je deklarisana na ambalaži, jer se rastvori u vodi.  

La Roche Posay je ove godine izbacio 2 preparata sa “wet skin” tehnologijom koja je efikasna i na mokroj koži. Anthelios XL gel za mokru kožu i AntheliosDermo-Pediatrics gel-losion za mokru kožu. Ovo znači da zaštitnu kremu možete da nanesete odmah posle kupanja, što će posebno biti zanimljivo roditeljima dece. Preporučene cene oba proizvoda u apotekama su 2.646 din (pakovanje od 250 ml). 

 

 

 

Ostavite komentar

Marijana Salvaje Ex Marić on 30/05/2017

Prošlogodišnjim Eucerin fluidom sam bila zadovoljna, pa ću ga nastaviti koristiti

Bojana on 31/05/2017

Draga Ljiljana, mozete li mi napisati koji je to eucerinov antiage fluid koji Vam se dopada? Iz ove nove linije ili iz one oil control? Pozdrav!

Ljiljana on 31/05/2017

Bojana, ja sam koristila Sun Fluid SPF 30 i 50. I on mi je prijao za mešovitu kožu tokom leta. Pisala sam o njemu prošle godine. Oil Control je baš za masnu kožu i ako se duže koristi na koži koja nije masna može da isuši.