shutterstock_86736607

Foto: Shutterstock

Nakon teksta o aknama, Dr Dragana Kablar odgovara na pitanja koja ste joj postavili. Vaša pitanja ostaju anonimna, i malo skraćena da ne zauzimaju previše prostora.  Pitanja možete poslati mejlom na budilepablog@gmail.com. Odgovore ću vam proslediti na vašu adresu, a najzanimljivje objaviti na blogu.

Dr Draganu Kablar možete pronaći u ordinaciji Dermanova.

Epilacija laserom i nega kože sa aknama

Pitanje:  Ponekad imam začepljene pore na licu i povremene bubuljice – i nekoliko ožiljaka od njih. Ono što mi tretnutno najviše smeta su malje na licu, pa planiram da ih skinem eplacijom.
Koristim Nivea kremu i ponekad stavim masku za lice iz Avona od meda i mlijeka.. Jednom kad sam bila u srednjoj skoli imala sam problema sa bubuljicama i doktorica mi je rekla da imam masnu kozu.Imam 28 godina i mislim da je vrijeme da rijesim problem koji imam i zato trazim malu pomoć.Da li je epilacija pouzdana? Kako da se negujem?
Hvala unaprijed.

Dr Dragana Kablar (1)Odgovor: Epilacija laserom je pouzdana i bezbedna metoda za trajno uklanjanje neželjenih dlaka na licu i telu. Savetujem da to ne radite u kozmetičkom salonu, već u lekarskoj ordinaciji, kod adekvatno obučenih i iskusnih lekara. Obavezno prethodno zakažite konsultaciju da biste se detaljno informisali i postavili pitanja u vezi pripreme za proceduru, broja tretmana potrebnog za određenu regiju, nege kože između tretmana, potencijalnih neželjenih efekata. Evo dva predloga ordinacija: Dr Terzić, Epilion.

Za negu masne i aknama sklone kože u postadolescentskom periodu, savetujem da koristite dermokozmetičke preparate koji se nabavljaju u apoteci. Konkretno, savetujem sledeće:

  1. Umivanje ujutru i uveče blagim sredstvom za čišćenje (La Roche Posay Effaclar gel, Bioderma Sebium Gel Moussant, Noreva Actipur seboregulatorni gel). Ukoliko volite sapune možete da probate Natura Siberica Norhern Soap Detox koji može da se koristi i kao maska dva do tri puta nedeljno).
  2. Čišćenje La Roche Posay Effaclar mikroeksfolijantnim adstrigentnim losionom ujutro i uveče.
  3. Nega – La Roche Posay Effaclar DUO [+] krema, ili Noreva Actipur 3 in 1 Krema, ili Uriage 3 Regul krema – ujutro i uveče (svaka od ovih krema je odlična podloga za šminku.
  4. PrekrivanjeNoreva Exfoliac hidratantna tonirana krema ili La Roche Posay Toeriane Teint SPF 20 penasti matirajući puder, ili Vichy BB Clear krema, kao završni korak vašeg jutarenjeg režima nege.

Ukoliko posle dva do tri meseca redovne primene ovih preparata ne dođe do željenog poboljšanja stanja kože, potrebno je da se javite dermatologu.

 


OŽILJCI OD AKNI

Pitanje: Već duže od 10 godina se borim sa aknama (trenutno punim 21-u godinu) i trenutno prolazim kroz terapiju Roakutanom. Ono što me zanima jeste kako, kad završim sa terapijom, da uklonim ožiljke. Ožiljci u vidu dubljih rupica su malobrojni i grupisani u regiji lica prečnika oko 2cm. Već sam probala da ih uklonim voćnim kiselinama, i one mi nisu prijale licu (osećala sam se kao da su mi odrale kožu i ona je postala jako gruba u mesecima nakon tretmana) i nisam uočila poboljšanje. Pošto je ta regija mala, htela bih samo nju da tretiram, a ne celo lice, pošto mi je koža izuzetno osetljiva, međutim doktori ne žele da mi rade tretman samo na tom delu. Da li postoji ijedan tretman koji bi mi značajno pomogao, a koji bi tretirao samo taj deo lica (ispod obraza)?

 

Dr Dragana Kablar (1) Odgovor:   Dobra vest za vas je da  Roakutan osim na akne, deluje povoljno i na ožiljke. Kada završite terapiju Roakutanom potrebno je da prođe određeno vreme (3-6 meseci) pre nego što se podvrgnete tretmanu ožiljaka, jer u tom periodu koža pokazuje povećanu osetljivost i smanjenu regenerativnu sposobnost.

Ograničena zona sa ožiljcima može se tretirati različitim procedurama, što zavisi od tipa ožiljaka i stanja kože. Kompetentan predlog lečenja nije moguće dati bez prethodnog pregleda.

U obzir dolaze subcizija, kolagen induktivna terapija  (kombinacijom dermapena, ugljen dioksida i tzv, faktora rasta), primena frakcionisanih radiotalasa putem mikroiglica. Vaše loše iskustvo sa hemijskim pilingom, koji takođe dolazi u obzir u ograničenoj zoni zahvaćenoj ožiljcima, može se izbeći adekvatnom pripremom za piling i odgovarajućom negom kože specijalnim preparatima u post piling periodu.


 

NEGA MASNE KOŽE SKLONE AKNAMA

 

Pitanje:  Imam 22 godine i masnu kozu koja je izuzetno sklona aknama, naročito kada konzumiram prerađjenu hranu i mlečne proizvode. Svesna sam da je to uzrok jer je leti kada jedem samo voće, povrće i domaću hranu, mnogo manje izražen taj problem. Kojim sredstvima biste mi preporucili da taj problem drzim pod kontrolom u ovom periodu? Trenutno koristim Avene zeleni gel za umivanje, Avene Cleanance Expert za dan i TriAcneal za noć koji je mnogo pomogao, ali ipak se stvaraju akne, i dalje, mada mnogo manje. Koristim i Dermablend puder tokom dana. Inače, lecila sam se ranije u Dermatoloskom institutu kod dr Tamare Maravić, tretmani su mi pomogli, su se akne sada vratile.

Dr Dragana Kablar (1)Odgovor Savetujem da izbegavate namirnice koje kod vas provociraju pogoršanje akni. Smanjite maksimalno upotrebu šećera, testa i peciva od belog brašna, mlečni proizvodi neka budu organski i zastupljeni samo povremeno u vašoj ishrani. Ako imate problem da sami koncipirate jelovnik, potražite na internetu recepte za tzv. hrono ishranu, jer je to model ishrane preporučljiv za osobe sklone aknama.

Uvedite tokom naredna 3 meseca preparat sa benzoil peroksidom – Dr. Wolff Acnefug Oxid Wash. Ujutru, utrljati na vlažnu kožu i ostaviti da deluje 3 minuta, potom dobro isprati vodom. Posle toga ujutru nanesite Noreva Exfoliac Global 6 krem, a uveče neka ostane gel za pranje koji već koristite i Avène Triacnéal krem.


 

SEBOROIČNI DERMATITIS

seboroicni-dermatitPitanje: Na licu sa svake strane imam malo tamnije fleke koje se u dodiru sa vodom ili bilo čime drugim zacrvene. Na dodir su grube, mada mi koža nije suha. Mažem je kremom za reaktivnu kožu bez uspeha. Ponekad me zna zasvrbit. Stavila sam sliku da se vidi problem. Voljela bih čuti vaše mišljenje.

 

Dr Dragana Kablar (1)Odgovor:  Kod vas se najverovatnije radi o jače izraženom seboroičnom dermatitisu.

Veoma je važno da za redovnu higijenu koristite blaga sredstva koja će sprečiti dodatnu iritacija i isušivanje kože. Predlažem da za čišćenje koristite Bioderma Sensibio AR micelarnu vodu ujutru i uveče.

Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite Daktacort kremu (mikonazol nitrat 2% + hidrocortizon 1%) i nanosite je ciljano na promene 2x dnevno tokom 14 dana. Potom obustavite njenu primenu i nastavite da ujutru i uveče koristite Bioderma Sensibio DS+ kremu ili La Roche Posay Kerium DS kremu duže vreme, 2-3 meseca ili duže.

U slučaju da ne dođe do poboljšanja primenom ove terapije, potrebno je da se obratite dermatologu.

 



Da li je pojačano stvaranje akni u početku terapije uobičajeno?

Pitanje:  Imam 37 godina,i pre 4 godine su mi se prvi put pojavile akne. Moja koža je izuzetno osetljiva (zacrveni se i nakon umivanja čistom vodom). Pokusala sam sa kozmetičarem, kad to nije dalo rezultate otišla sam dermatoligu…nisam dobila antibiotike oralno, ali jesam neke kremice koje su, čini mi se, bile antibiotske i rečeno mi je da na svku novu upaljenu promenu, ukoliko se desi, aplikujem Chloramphenicol mast. Bilo mi je bolje, ali samo dok sam koristila preparat, a obzirom da imam potrebu i da se našmikam i da koristim neke antiage preparate ovo nije bilo trajno rešenje. Probala sam LRP puder za netolerantnu kožu i nije mi odgovarao, ali je zato Exfoliac  tonirana krema bila pravo otkriće…mo4am da napomenem da sam koristila samo njihovu toniranu kremu i sve se smirilo uz moju dnevnu rutinu nege.

Međutim, krajem godine dogodio se hormonalni disbalans i akne su ponovo krenule… ništa nisam menjala od rutine. Čini mi se da mi ni Exfoliac ne prija koži (što ne mogu da poverujem). Kupila sam LRP Effeclar duo gel i kremu ali nisam primetila neko poboljšanje…kao da su počele jos vise da mi se stvaraju čvorici, upaljeni… prestala sam sa tim iz straha da ne pogoršam stvari. Moje pitanje je: da li je normalno da počne čišćenje lica i pojačano stvaranje akni u početku korišćenja preparata?

P.S.Kupila sam pre izvesnog vremena i Exfoliac creme reparatrice…tada se jos nisu javljale akne i trebali mi je nesto za negu…od nje su mi se javile ponegde sitne bubuljicice sa belim cepicem gore…pa sam prestala da je koristim, iako mi koza nikad nije izgledala negovanije. Da li je normalno da se u početku tretmana dese ove stvari… nisam nestrpljiva…ali sam se uplašila da cu pogoršati stvari pa sam prestala? Veliki pozrav, sjajan post…
Odgovor: najpre ću odgovoriti na vaše konkretno pitanje: da li je normalno da počne čišćenje lica i pojačano stvaranje akni u početku korišćenja preparata? Da, moguće je prolazno pogoršanje akni u početnoj fazi lečenja. To se najčešće događa kada se u terapiju uvedu preparati sa derivatima vitamina A, tzv. retinoidima. Do toga dolazi zbog toga što akne, koje su u najranijem stadijumu razvoja (tzv. mikrokomedoni koji nisu golim okom vidljivi) u momentu kada započnete terapiju, ubrzano prolaze kroz stadijume koje karakteriše stvaranje vidljivih crvenih bubuljica sa gnojnim vrhom ili bez njega. Ova faza pogoršanja obično traje 3-4 nedelje.
Ono što je ste vi nekako uzgred pomenuli, a to je hormonalni poremećaj, mogao bi biti osnovni uzrok pojave akni kod vas, kao i lošeg odgovora na primenjenu lokalnu terapiju. S obzirom da imate i osetljivu kožu, koja se primenom preparata za tretman akni može lako da iziritira, smatram da je neophodno da se obratite iskusnom dermatologu koji će preporučiti adekvatnu terapiju i uputiti vas na dodatna ispitivanja kod endokrinologa. Jedino udruženo dermatološko i endokrinološko lečenje može dati zadovoljavajući rezultat i dugoročnu stabilizaciju stanja u slučajevima kao što je vaš.

Srdačan pozdrav,
dr Dragana Kablar


 

Ostavite komentar

Milka on 08/02/2016

Sve pohvale za clanak, uvek goruca pitanja i konkretni odgovori.

Ljiljana on 09/02/2016

Milka, hvala, nadam se da će biti još razgovora sa dr Kablar.

Aleksandar on 29/10/2016

Potrebna mi je pomoć ono nege lica..Od proizvoda koristim (Garnier micelarnu vodu i hidrantnu kremu "veoma zdrava krema") sta bih trebalo jos da koristim?

Ljiljana on 01/11/2016

Poštovani Aleksandre, potrebno je malo više informacija o vašoj koži da bi vam neko preporučio kreme. Da li imate akne, na kojim delovima lica, koliko često i u kojoj formi (gnojne, crvene potkožne i sl.) Pozdrav Ljiljana

Jovana on 28/06/2018

Imam osetljivu, mešovitu kožu. Obrazi su normalni dok se T zona masti. Povremeno mi izbiju bubuljice na celu, obrazima i za vreme ciklusa na bradi.Nakon toga ostaju flekice koje sporo blede. Imam prosirene pore i mitiseri se brzo pune. Šta da koristim tada kada mi izbiju bubuljice i kako se rešiti flekica. Dvoumim se izmedju la roshe posey effaclar duo + ili Noreva global 6. Hvala na odgovoru.

Ljiljana on 10/07/2018

Draga Jovana, oba preparata koja ste naveli su dobra, ali umesto Global 6 koji je za teže oblike akni, preporučujem pre Exfoliac toniranu kremu koja je prilagođenij a osetljivoj koži, a čula sam mnogo dobrih utisaka o njoj. Za osetljivu a masnu kožu čula sam odlična iskustva sa Actipur gelom za umivanje (Noreva). Za zaštitu od sunca probajte Bioderma Photoderm Akn Mat spf 30, takođe puno dobrih iskustava.

Jelena on 01/04/2019

Postovani. Moja starija cerkica ima 10 godina i vec duze vreme ( godinu dana ) pojavljuju joj se neke bele niti ali bas niti na vlasima. Nisu gnjide. Uglavnom zahvataju deo kose iznad cela i tu je kosa slabija. Detetu cesto vezemo kosu jer je tako navikla. Ja ih svremena na vreme skinem ali se one pojave opet i to me vec zabrinjava. Promenili smo i jastuk. Planiram ovih dana da je odvedem kod dermatologa da joj uzmu uzorak i ispitaju sta je u pitanju. Molim vase misljenje.

Ljiljana on 04/04/2019

Na osnovu opisa promena na kosi vaše devojčice nije lako zaključiti koji je poremećaj u pitanju. Moguće je da se radi o oboljenju Tinea asbestina (Pityriasis amiantacea). Smatram da ste doneli ispravnu odluku da dete odvedete dermatologu i savetujem da to uradite što pre. Pozdrav, dr Dragana Kablar

Martina on 16/05/2019

Dobar dan. Imam masnu kožu sklonu aknama,uvijek mi se na licu nalaze nekolike akne,čak i više njih,nakon kojih ostaju ožiljici. Zanima me koje Norevine proizvode za masnu kožu da kupim da bi mi se stanje kože popravilo. Hvala unaprijed!

Ljiljana on 19/05/2019

Poštovana, zavii da li vam je koža oseljiva, sklona crvenilu i peckanju, ili nije. Noreva Exfoliac Acnomega 100 je za blaže oblike akni i koža ga dobro podnosi. Exfoliac Global 6 je možda bolji izbor ako vam na licu ostaju fleke od akni. Ako niste ranije koristili ove kreme, uvodite ih polako, svako drugo veče, pa na kraju svake večeri, koju god da izaberete. Exfoliac BB krema (bivša tonirana krema, isti sastav, drugo pakovanje u dve boje) je odličan izbor za negu kože tokom dana, i znam puno onih kojima je ova krema puno pomogla, a prigom deluje kao tečni puder. Za čišćenje ujutro i uveče treba vam ili Exfoliac pročišćavajući gel, ili, ako vam je koža osetljivija, Noreva Actipur gel koji je nežniji. I naravno, Noreva Exfoliac krema za zaštitu od sunca. Nadam se da će vam biti korisna ova informacija, pitajte slobodno ako vam nešto nije još jasno oko ovoga.

Jelena on 24/06/2019

Zdrawo,ko moze da mi pomogne imam ogroman problem na kozi koji mi rusi samopouzdanje kome da se obratim ko moze da mi pomogne

Imel on 11/10/2020

Postovanje. Imam 31 godinu i problem sa aknama. Naime i kao tinejdzerka sam imala manje vise problematicnu kozu sa mirnim periodima. U poslednje dve godine je to vise izrazeno. Nemam oziljke od akni, vise su to sitniji komegoni, a oko vilicne kosti se znaju pretvoriti u akne. Menjala sam kozmetike u potrazi za pravom i prosto od toliko menjanja ne mogu da pronadjem prave proizvode. Trenutno koristim eucerin gel za skidanjr sminke-zelena linija, kao dnevnu koristim lrp eflarac duo, a kao bb kremu koristim norevu ecfoliac. Uvece odmaram lice , samo isprskam aktivnim kiseonikom. Da li je mozda bolji izbor da uvece ubacim neku od norevinih tretmanskih krema. Hvala Unapred

Ljiljana on 12/10/2020

Poštovana, moj predlog je da na stavljate jednu preko drugih kreme raznih proizvođača... Probajte samo sa Norevom, ili samo sa Effaclarom, aktivni kiseonik nije adekvatna nega za noć. Probajte uveče da ciljano na zoni akni koristite neku noćnu negu iz linija Noreva Exfoliac, Effaclar ili Bioderma Sebium. Svakako bi trebalo da posetite dermatologa. Trenutno je u toku akcija kojom Bioderma poklanja preko 700 besplatnih dermatoloških pregleda, pa probajte da se prijavite na ovom linku https://www.bioderma.co.rs/nedelja-borbe-protiv-akni Više o aknama kod odraslih pročitajte ovde. https://budilepa.com/2016/01/dermatolog-akne-kod-odraslih/

Zeljka on 05/02/2021

Postovani, imam mladez na glavi i od farbe je bele boje, vec dva tri dana osetim da me svrbi i pomalo boli, dal je to neki ozbiljan problem, cim da to mazem Hvala unapred

Ljiljana on 19/02/2021

Poštovana, ovo jedino može dermatolog da odogvori kada pogleda. Neodgovorno bi bilo dati bilo kakav savet drugačije.

Sandra on 26/04/2021

Postovana, koristim airol vec mesec i po dana, i dalje mi i pored brade, na vilicnoj kosti i vratu ponekad izlaze upaljene akne. Danas sam kupila LRP effaclar duo. Da li mogu to ujutro a airol uvece?

Nikola on 28/06/2022

Zdravo, imam 29 godina i izrazito masnu kožu licu bez akni ali sa dosta mitisera. Koju kremu mi možete preporučiti kao dnevnu i noćnu negu ? Koristim LaRoche Posay Effaclar gel za čišćenje lica i Noreva Exfoliac BB kremu tokom dana.