20160103_120520

 

Mraz je juče štipao po koži, a košava nosila u lice sitne, suve pahuljice. Konačno – posle nedelja punih magle.

Sneg+mraz+vetar=vreme kada na licu treba da budu balzami bez vode, ili kreme sa velikim sadržajem ulja. Ako ste negde na planini, utoliko pre.

Zaboravite na snegu ostala kozmetička svojstva osim – zaštite. Ne dajte da mraz isuši lice. Na snegu vam nisu važna kozmetička svojstva poput mirisa i tekstura, neka vas ne brine da li je nešto dobra “podloga za šminku” i da li će dobro držati puder.

U ovakvim danima pribegavam voskastim preparatima, balzamima, veoma bogatim (što je samo lepša reč za “masnim”) kremama.

Ulje je uvek prva asocijacija nege vezana uz hladnoću. A jednostavno, organsko bademovo ulje od Welede, namenjeno suvoj koži, toliko je dobro i praktično, da uvek imam jednu bočicu i koristim na više načina: skidanje šminke sa oka, maska koja hrani kožu i daje joj elastičnost, noćna nega, pojačavanje kreme kada krenem na vetar.
Weleda Ulje od badema sadrži samo ulje organski gajenih badema i ulje košpice šljive.

Bez esencijalnih ulja, bez mirisa, namenjeno osetljivoj koži – tako jednostavan sastav čini ga odličnim dodatkom svakoj kremi ako želite da ona bude malo masnija.

Hrana za kožu

Weleda Skin Food krema je još jedan od preparata koje često koristim. Ova univerzalna krema za lice i telo je neverovatno korisna, i ne bez razloga jedna od najpopularnijih Weledinih preparata.

 

20160104_115814-001

 

Savršeno brzo omekša kožu, ona postane elastična i glatka. Probajte da je koristite tokom zime na licu, ako je vaša koža suva i sklona pucanju, ali i ako je mešovita, sklona dehidrataciji. Ili, kao masku kada poželite da nahranite kožu: samo nanesite deblji sloj i nakon petnaestak minuta, skinite višak – ako ga ima. Skin Food je istinski dobra i povoljna nega za zaštitu i hidrataciju (30 ml 850 din, 75 ml – 1250 din).

Weleda Krema od badema je još jedna jednostavna krema, sa malo sastojaka i bez mirisa, (osim onog divnog, bademastog), namenjena osetljivoj koži. Organska ulja badema i košpice šljive, uz pčelinji vosak, koji omekšavaju kožu i stvaraju fini, tanak, ne preterano mastan zaštitni film na površini kože. Volim način na koji ova krema učini kožu glatkom, a još više volim njen marcipasnko-gorkast miris. Naći ćete je u pakovanju od 30 ml, u aluminijumskoj tubici po ceni od oko 1.600 din.

Moje poslednje, slučajno otkriće je Weleda Balzam za zaštitu kože beba na zimi (našao se u BudiLepa Outletu, gde ga i dalje možete kupiti za samo 270 din). Preparat bez vode, na bazi ulja susama, badema, pčelinjeg voska, ekstrakta nevena i lanolina. Nisam pristalica bebi nege na licu, ali ovo je jedan od izuzetaka: na licu napravi divan lak film koji je dovoljno naneti u tankom sloju da zaštiti kožu od isušivanja, prilikom izlaska na mraz.

Ši puter – neprocenjiv!

Ši puter je divan u kremama: hidrira, deluje protivupalno, štiti od spoljnih uticaja, imate onaj fini, ušuškan osećaj bez zamašćivanja.  Za zimu i mraz, čist ši puter je odličan izbor -ne sadrži vodu. Voda na velikoj hladnoći mrzne, čak i ako je u sastavu krema, pa je zato bolje na mraz ići sa preparatom bez vode na koži.

Biljni puteri (avokado, ši, mango, kakao…) izvrsni su za kožu, a ši puter je siguran izbor. Čist ši puter imaju kod nas razni brendovi. Ja sam koristila Manna puter, bio je odličan ima ga, recimo i Marigold i po ceni od 950 din za 120 ml.  Imena za ovaj sastojak su razna, najčešće ćete ga naći kao “shea buter”, “karite buter” pa i “mandingo buter” – sve je to isto. Ovako pakovani obično su namenjeni suvoj koži tela – ali nećete pogrešiti da nanesete malo na obraze kada pođete na hladnoću.

 

20160104_115617-001

 

Trenutno koristim ši puter sa uljem pasjeg trna koji sam kupila na putovanju (DM u Pragu). Divan balzam, organski preparat u kom su ulje pasjeg trna – puno antioksidanata, i ši puter. Proizveo ga je češki prirodni brend Saloos. Uz njega sam uzela i Saloos Ulje pasjeg trna (nisam tako srećna sa njim, jer čak i za mene koja volim prirodne mirise, ima neprijatan kiselkasto-opor miris ulja.

Kada na licu imate vodu u preparatu, ona se ledi i pravi mikro povrede na površini kože, koja na velikoj hladnoći jako brzo dehidrira. Zato neka vam pravilo bude: balzam ili krema na bazi ulja.

 

Ostavite komentar

Maja on 05/01/2016

Draga Ljiljo, uz svo poštovanje koje imam za Vaš blog, Vaše znanje i Vašu ličnost, moram se ne složiti sa ovom teorijom. Ne samo zbog toga što moja mešovita koža ni u ludilu ne bi podnela na licu bezvodan proizvod, te je stoga ta nega kompletno van razmatranja, već i zato što mi sama logika nalaže da se ne složim. Zašto? Zato što temperatura našeg tela, a time i kože, nikad nije tako niska, koliko god da je hladno napolju. Kad se nanese na lice, krema brzo postane topla kao i mi sami,dakle oko 37 stepeni. Kad izadjemo na temperature ispod nule, naše telo se dodatno angažuje da zagreje sve delove koji su izloženi tim 'neprirodnim' temperaturama, tako da, iako nam obrazi i nos možda nisu na 37 stepeni, oni su svakako daleko topliji od nule, tj.od temperature na kojoj voda mrzne. Treba znati da čista masnoća na licu pruža okluzivnost, koja koži treba kao zaštita pri veoma niskim temperaturama, ali nikako ne pruža negu i hidrataciju,koja je prvi zahtev zdrave kože. Dakle,ko ima suvu kožu, može se zaštiti od hladnoće ovakvim balzamima, no nisam sigurna kako će se šminka ponašati čim udjemo u toplu prostoriju. Dakle, ja bih zaključila da bez bojazni mogu da se koriste kreme prema tipu kože i afinitetima i što bogatije, za one tipove koji to mogu podneti. Imajte srećan Božić i Novu godinu i želim Vam puno uspeha na ličnom i profesionalnom planu, puno smeha i puno uživanja! Maja!

Ljiljana on 10/01/2016

Draga Majo, naravno da se slažem sa vama. Ovo nije nega, daleko od toga da je redovna nega tokom zime. Mislim da sam kod nemasne nege bila jasna da je reč o izlasku napolje, na mraz i ekstremnu hladnoću. Niti je reč o redovnoj nezi tokom zime. A naročito ne kao podloga za šminku. Ako nije bilo baš jasno iz teksta, žao mi je, reč je o nezi na mrazu, odnosno prilikom izlaska na sneg, vetar, mraz. Takođe na skijanju gde sam imala dana kada je inje bilo ne samo po kosi i obrvama, nego i po dlačicama lica. Hvala puno na komentarima, Majo, veoma su korisni.

Tijana sjz on 28/01/2016

Meni je Weledina skin food spas svake zime za osetljivu i suvu kožu koja je sklona i pucanju i perutanju :)

Ljiljana on 09/02/2016

Jeste, Tijana, pravi spas. Uz Skin Food nekako ne može da se pogreši.