WELEDA I CINK MONDESU neuhvatljivoj igri sunca i oblaka, toplote i vlage, nijedan savet o “letnjoj nezi” nije se držao.  Mogli smo da pocrvenimo dok pijemo kafu u nekoj bašti između dva pljuska. Mogli smo da se preznojimo sto puta u danu u kom smo upozoreni na kišu i “zahlađenje”. Mogli smo da se prehladimo bosi, u sandalama, sa svežim pedikirom, u danu u kom nam je obećano “konačno sunčano i toplo”. 

Sad znamo kako se živi u Engleskoj.

Moji  favoriti za kraj (ili početak?) leta, zasnovani su na mirisnoj nezi kojom sam se borila protiv udruženih  klimatskih i klimakteričnih hirova.  

“Kiša latica pomorandžinog cveta”

Možete li to da zamislite? Tu kišu narandžinih latica koje istresaju svoju rosu na vas? Taj dekadentni i savršeni prizor…

cinq mondes pluie de petales

Plui de Petales de Fleurs d’Oranger je tonizirajuća cvetna voda brenda Cinq Mondes, francuske spa kozmetike, u čijem su okrilju neki od mojih  favorita (za sva vremena) za negu tela.  Cinq Mond je nastao modernizacijom tradicionalnih recepata preparata za lepotu iz celog sveta, iz Indije, Japana, Maroka, Indonezije, Brazila…

A moj cvetni mist, pomorandžina vodica, isnpirisan je marokanskim ritualom osveženja tela nakon hamama.  U njemu su svi  mirisi narandže: lista (petitgrain), cveta (neroli) i ploda.  Taj miris, i gorak i sladak, osnučan i zelen,  svež i bogat, traje poput boljih parfema. Kreirala je Olivija Đakobeti (Giacobeti), čuveni parfimer koju znamo kao kreatora parfema za kuće Hermes, Guerlain, Diptique i L’Artisan Parfumeur…

Ova zavoljiva vodica ima u sebi i vitamin C iz ekstrakta pomorandže, da neguje kožu, i ja je prskam umesto nege, parfema i dezodoransa, za uživanje zatvorenih očiju, u restoranu, u kolima, na ulici, po vratu, kosi, licu… za onaj “ah” momenat olakšanja.  Par kapi po posteljini za lepe snove.

Magične vodice sa esencijalnim uljima i finim raspršivačima su pravi letnji luksuz, i brednovi koji drže do sebe obično imaju i neki ovakav, tašt, i ne baš neophodan, sprej. Ne baš neophodan. Ali tako vredan.

Ovaj mali luksuz ne mora biti nedostupan, može se napraviti kod kuće, od par kapi esencijalnih ulja po izboru, vode i… ono što je ovde tako važno – prskalice koja raspšuje u veoma sitnim kapljicama. 

Moja “kiša latica…” u Srbiji se može kupiti samo u Metropoliten parfimeriji.

Sa lavandom je sve lakše

Vlaga je ovog leta prijala samo bijkama. Na koži je bila lepljiva, a tuširanje je donosilo – još vlage i preznojavanja.

Predah sam našla u puderu za telo. U vreme moje mladosti, Felce Azzuro je bio obavezna stavka,  u svetloplavoj kutiji sa  raskošnom roze pufnom “a la holivud”, i snažnim i trajnim mirisom. Mnogo kasnije, talk je došao na loš glas jer isušuje kožu,  a  može biti zagađen i azbestom,  pa je opasno ako ga udišete.  Još jedno od upozorenja koja stižu iz Amerike zajedno sa natpisima na plastičnim kesama koja nas upozoravaju da možemo da se ugušimo ako ih stavimo na glavu.  Ali, skrenula sam sa teme…

Kasnije sam upoznala svileni Dr.Hauschka puder za telo, a moj (veliki) nos je postao probirljiv za mirise, i sve više birao prirodne naspram industrijskih.

SENMI PUDER

Ove godine sam od Ksenije iz SenMi radionice dobila puder za telo od lavande i vanile, ovogodišnji novitet sa prirodnim sastojcima i mirisima – ništa drugo od Ksenije ne bismo ni očekivali. Odmah je stao rame uz rame (poklopac uz poklopac) se preparatima koje koristim svakodnevno. (Dok mnogi preparati završe u ormanu, u kutijama gde čekaju svoj trenutak).

U sastavu je prah korena jedne južnoameričke biljke od kog se prave i kolači (!), kaolin koji je, ne bez razloga postao sveprisutan u kozmetici, prah vanile i fino mlevenih cvetova lavande, uz lavandino eterično ulje.

Najradije koristim ovaj divni prah nakon tuširanja,  za dug osećaj svežine tokom sparnih dana. Nanosim ga na kožu gotovo celog tela,  natapkam se, i uživam. Miris je taman dovoljno intenzivan da obraduje, i dovoljno blag da ne zamara tokom toplih dana. Balans vanile i lavande je pravi odnos svežeg i slatkog.

Jelena sa bloga Moj Neseser  je divno opisala svoje iskustvo sa ovim preparatom, pa pogledajte njene utiske, Ksenijin puder se može naručiti posredstvom SenMi bloga, po cenama od 5 do 10 evra (zavisno od veličine pakovanja).

Najnežniji piling

Tokom leta su mi po volji pilinzi u obliku gela za tuširanje, koji rade sve što mi treba – odjednom. Osvežavaju, neguju, blago pilinguju, hidriraju. I divno mirišu.

Weleda piling od breze je savršen primer ovakvog malog čuda.

WELEDA PILING OD BREZE

U prirodno i organsko poreklo Weledinih sastojaka ne sumnjam – Uverila sam se lično, u Weledi (a više o prelepom Welda vrtu možete pročitati u postu “Put u Weleda raj”.

Piling od breze je namenjen detoksikaciji kože i efikasnom – ali nežnom  čišćenju.

Tajna nežnosti ovog pilinga jegranulicama od prirodnog, karnauba voska.Obožavam način na koji ove kuglice masiraju kožu tokom utrljavanja. Dovoljno nežne da ne mogu nauditi koži, a dovoljno čvrste da vrše piling – posle tuširanja je koža sveža, meka, kao nova.

U pilingu su ulja susama, košpice kajsije, koja su zadužena za fini zaštitni film nakon ispiranja, a ekstrakti lista breze i biljke ruskus tu su za detoks dejstvo.

Premda je ovo “piling-tuš gel”, ne koristi se kao obični tuš gelovi, nego se nanese na tek blago vlažnu kožu, i potom utrljava kružnim, masirajućim pokretima, od stopala naviše.

Od pilinga od breze biste, možda, očekivali drvenast, biljni miris. Ipak, ovaj piling odiše citrusnom svežinom, i to je ono što ga čini idealnom letnjom negom.

Nakon sunčanja, kada koža ogrubi, i postane preosetljiva, nerado koristim grube piling čestice. Breza je za ovakve priike pravi izbor. Kupuje se u apotekama po ceni od oko 1000 dinara (a ako imate sreće možete na ovaj piling ponekad naćii u BudiLepa autletu po mnogo povoljnijoj ceni).

 

 

Ostavite komentar

Emily The Strange on 27/08/2014

Weleda piling obožavam, uspela sam da ga ugrabim baš u vašem Outletu :-), a puder za telo mi je veoma interesantan, kao proizvod koji se potpuno razlikuje od standardnih kremica i mistova za negu tela.

Ljiljana on 30/08/2014

Draga Emilija, puder je drugačiji, kao nekome ko voli prirodnu kozmetiku, sigurno bi ti se dopao.

12 poklona za 12 meseci u 4 paketića – Budilepa on 28/12/2014

[…] – Malo pakovanje Weleda pilinga od breze za telo. Jedan od onih proizvoda koje, kada probate, želite stalno da koristite. Evo posta o Weleda pilingu.  […]