Gurpa na klupi sa patkicom (473x640)

Prirodni sapuni su radost za kožu ali i oči: takva raznolikost boja, prirodnih preliva, akvarel nijansi… Neki liče na sladoled, neke ćete pomešati sa kolačima. Drugi su poput table čokolade, mermerne pločice, ili, dobro, baš sapuna.  

Podjednako su raznoliki po mirisu, sastavu, delotvornosti… i sa razlogom sve popularniji. Ne sadrže štetne hemikalije – a to, između ostalog, znači da ne pene kao toaletni sapuni iz samoposluge. To što ne pene, dalje, znači da su nežniji za kožu i ne isušuju je, jer su supstance koje daju penu u kozmetičkim preparatima, sulfati, jako isušuju kožu.

Kako se pravi prirodni sapun?

Ovu sam priču “ukrala” sa bloga SenMi prirodnih, ručno rađenih sapuna, koje vodi strasni zaljubljenik ovog posla, Ksenija:

 

SenMi razni sapni (450x640)

 

“Prirodan sapun u osnovi je mešavina masti (biljnog ili životinjskog porekla), vode i kaustične sode. Ne postoji sapun bez kaustične sode! Prisustvo sode, u ovom slučaju, nije uopšte opasno, niti vam može na bilo koji način nauditi, ukoliko je sapun pravljen valjano. Prilikom izrade prirodnog sapuna, rastvor sode i vode na određenoj temperaturi se meša sa rastopljenim masnoćama. Soda se u sapunu neutralizuje i njegova pH vrednost se snižava – idealno bi bilo do neutralne. Kombinacija ulja koja se upotrebljava zavisi od namere onog koji pravi sapun: kakav je to sapun koji želi da dobije. Ulja u sapunu su sastojak koji neguje vašu kožu… Sapuni se prave hladnom ili toplom tehnikom… generalno su obe u redu.”

Na istom blogu naći ćete još dosta korisnih i zanimljivih informacija o sapunima, pa i recept za pravljenje sapuna samostalno.

Prirodni sapuni se kod nas mogu naći ili u okviru asortimana nekih prirodnih brendova, ili iz malih sapundžijskih radionica.

Domaće “sapundžije”

Mnoge domaće radionice ulažu puno kreativnosti, pa i ljubavi i znanja u svoj posao. Često su sapundžije entuzijasti prirodne kozmetike i života bez hemikalija.

Ovim tragom – nege bez nepotrebnih hemikalija iz komercijalnih sapuna – krenula sam da vidim šta nam nudi domaće tržište prirodnih sapuna.

Listanjem blogova shvatićete da ima i onih koji baš i ne poštuju sva pravila, dodaju veštačke boje ili mirise ili koriste ne baš kvalitetna (hladno ceđena) ulja – (jer je taka proizvodnja, naravno, jeftinija).

 

Grupa sapuna na panju (640x559)

 

Dobro, reći ćete, malo veštačkih boja, pa to nije strašno, još uvek je mnogo manje hemije nego u toaletnim sapunima iz samoposuge.

Naravno, samo ako su one navedene na pakovanju. Izbor je vaš. Ali, ne želite da vas neko vara.

Kako da prepoznate prave prirodne kvalitetne sapune, ako baš takvim želite da se negujete? Kod nas nema sertifikata. Neki od sapundžija koje sam kontaktirala imaju kontrolu lokalnih zdravstvenih inspekcija.   Ostaje vam da se pozabavite sajtom, pogledate  šta još proizvode, pročitate blog koji obično prati sajtove, pa ćete sa velikom verovatnoćom prepoznati da li su u pitanju osobe (ili firme) posvećene prirodi. Dakle, ostaje nam da se pouzdamo u instinkt.

Zajedničko svim radionicama je baza: prirodnih ulja: maslinovog, palminog, kokosovog… uz dodatak esencijalnih ulja, a sve su popularniji i oni sa kozjim mlekom. Cene su im, u proseku, oko 200 dinara, više za one luksuznije, sa više različitih esencijalnih ulja i aromatičnih dodataka, manje za jednostavnije. Pakovanja su od biorazgradivih materijala, a prodaju se ili posredstvom Internet adrese proizvođača, ili u prodavnicama “zdrave hrane”.

Kontaktirala sam desetak proizvođača, pitala ih koji su im sapuni najpopularniji, neke sapune sam našla i kupila, neke dobila. Kupatilo mi se veseli.

Evo ih…

 

SenMi

SenMi sladoled (518x640)

 

Red je da počnem sa onim koje sam citirala. SenMi radionica. Ne znam da li je mogu svrstati u domaće, jer Ksenija koja pravi SenMi sapune jeste Beograđanka, samo što sada živi u Holandiji. Blog i sajt su joj, u svakom slučaju na srpskom. Pa tako, eto je ovde.

Ksenijini sapuni izgledaju poput onih finih kolača sa redom šlaga, redom kore, redom kreme od malina. Kao što rekoh na početku, Ksenija je zaljubljenik ovog posla… A njen blog je veoma informativan.

“Upravo jedan od razloga zašto sam počela da blogujem jeste podizanje svesti kod potrošača kvalitetnim sastojcima, istini o različitim postupcima dobijanja sapuna, i realnim cenama krajnjeg proizvoda” Koji je Ksenijin omiljeni sapun iz vlastite proizvodnje?

SenMi Milky way (640x427)“U poslednje vreme dosta mi se dopada lanolin, pa bih u ovom renutku izdvojila Rainbow Sherbet.  Drugi od SenMi sapuna vole Milky Way (na fotografiji) koji je za sada najpopularniji, ali Crispy Clean ga brzo stiže” – kaže.

Cene SenMi sapuna su oko pet evra po komadu (težina <110 gr). Mogu se naručiti preko SenMi Facebook stranice, stiže poštom.

 

EkoProduct

 

Eko Produkt grupa (501x640)

 

Evo jedne radnje iz Mokrina, – i ona je krenula 2010. godine – biće da je ovo bila presudna godina za sapundžije u Srbiji. U Mokrinu se prave sapuni od kozjeg mleka, potpuno prirodni, kako kažu u EkoProduktu, ručno izrađeni a kontrolu vrši Zavod za javno zdravlje Kikinda.

Gde, i po kojoj ceni?

Ovo su, u prodaji, i najdostupniji naši sapuni: dvostruko: cene so od 80 do 110 din, stvarno povoljni, a mogu se naći u apotakama, u Lilly i DM drogerijama. A videla sam ih i u Crnoj Gori.

“Sapun od kozjeg mleka posebno se preporučuje osobama sa suvom i ispucalom kožom kao i osobama obolelim od ekcema i psorijaze – kažu u EkoProduktu, a preporučuju ga i za pranje kose.

Sapuni od kozjeg mleka su stvarno popularni u poslednje vreme, a razlog je sadržaj vitamina i umirenje kože svojstveno ovom mleku. Uz mleko su tu neizbežna prirodna biljna ulja.

Ja sam u Lilly-ju kupila Lavandu, i potrošila brzo, a EkoProdukt mi je poslao paket svojih različitih sapuna. Lavanda mi se veoma dopala, ima diskretan miris, nežan je na koži, kremast i – mlečan. Probala sam i piling, nisam odolela – on je sa dodatkom kukuruznog griza, i veoma dobro, ali i nežno, pročišćava kožu.

Oni, naravno, imaju i razne namene: za masnu kožu Zelena glina, Biljni ugalj i Pivski kvasac, za suvu Neven, (a on im je i najprodavaniji)…

Pošto nemam masnu kožu – a i inače čistim lice na drugi način, nisam ih probala.

Sofi

Sofi je radionica koja se bavi proizvodnjom kozmetike na bazi potpuno prirodnih sirovina – od 2009.

“Puno truda poklanjamo pažljivom odabiru sastojaka koje ćemo koristiti jer verujemo da naši kupci zaslužuju samo sveže i kvalitetno. Takođe, verujemo da je jedini put do lepote, put prirode.” – kažu.

Sofi Vitamin E (640x499)

 

Mene je ovom brendu privukla – ambalaža. Tako dobar dizajn ne može da prođe neprimećeno. Dizjan je ove godine nagradjen (European Design Awards). Uzela sam Čokolada / pomorandža kombinaciju, možda zato što toliko volim onu jestivu, crnu čokoladu sa kandiranom pomorandžom. Miriše stvarno zamamno. Sadrži (osim vode i NaOH) ulja palme, palminih koštica, masline, kokosa, suncokreta, ricinusa, kakao buter, Miris, kakao prah, et. ulje pomorandže, ceđena pomorandža, pigment (TiO2, organska boja).

Taj sam brzo potrošila pa nije preostalo ništa za slikanje, kupila sam Sapun sa vitaminom E. Ljubičasto bež boje, koji ima veoma snažan miris (nalik na Lush proizvode), od kog zamiriše celo kupatilo, kad ga otvorite. Na koži, međutim, nije tako intenzivan – što je dobro – ostavlja kremast miris, a takva mu je i pena: blaga i kremasta. 

Gde i po kojoj ceni? SOFI.RS

All Herbal

Radionica iz Sremske Kamenice radi tradicionalnim metodama sapune od čistih prirodnih sastojaka, kako kažu bez ijedne veštačke supstance i sastojka životinjskog porekla. Tipično za ove sapune je da sadrže visok procenat maslinovog ulja (preko 60%).

all herbal karanfilić

“Mnogi priozvodjači prirodnih sapuna prateći trendove koje nam postavljaju velike  kompanije, svoje prirodne sapune “”oplemenjuju” prehrambenim bojama i mrisnim uljima. Mi takve kompromise ne pravimo.” – kažu proizvođači.

Najprodavaniji su im sapuni Lavanda (čar joj daju fino mleveni pupoljci i etarsko ulje lavande) i Cimet sa etarskim uljem i fino mlevenom korom cimeta.

Moj favorit je karanfilić, koji miriše zanosno, kao kuvano vino (a kažu da etarsko ulje karanfilića zaista greje), a nabavila sam ga u Kulturnom centru Beograda (236 din).

Cene All Herbal sapuna su od 200 do 240 din (za 90 g), a prodaju se u “Maslini”, još nekim prodavnicama zdrave hrane i ponekoj apoteci.

 

 

Ostavite komentar

Ksenija on 21/09/2013

Pozdrav Ljiljana! Nadam se da će ovaj članak zainteresovati dosta čitalaca da probaju prirodne sapune.

Ljiljana on 21/09/2013

To je bila ideja. Pozdrav i vama, Ksenija vidim da imate još novih sapuna.

Vladanka Z. on 25/09/2013

draga Ljiljo, ovo je bilo zaista iscrpno. otkrivas jos uvek na zalost nedovoljno popularisanu prirodnu kozmetiku. pridrzujem ti se u petak u novom "Bazar"-u... pozdrav

Ljiljana on 25/09/2013

E, hvala, i u Bazaru ćemo moći da čitamo o Sofi sapunima i ostaloj domaćoj i svetskoj prirodnoj kozmetici. Pozdrav Ljilja

Coka on 29/09/2013

skoro sam pocela da koristim sapun od manne za problematicnu kozu,od ebanovine,na prvo koriscenje sam bas zadovoljna,jer mi je koza bila preopterecana hemijom. koristim i njihov sapun za piling sa kafom,i ne znam da li haluciniram ali nakon par koriscenja celulit na nogama je vidno smanjen,i meni je ovaj latice cveta bio malo jaci,ali se nece baciti!! PROPORUCUJEM SVIMA!! :)

Ljiljana on 29/09/2013

Draga Coko, baš me raduje da domaća prirodna kozmetike stiče nove ljubitelje. Ima tu stvarno lepih stvari. Što se tiče delotvornosti, ja sam uverena da prirodna kozmetike DELUJE. A za celulit - ako je tvoje iskustvo takvo, verujemo ti. Ljilja

“Old school” sapuni | Uncle Abadash on 29/10/2014

[…] što je krajnje povoljno. Budilepa je pisala već o ovoj radnji i prirodnim sapunima na svom blogu. Da li ste ih probali? Možda imate neku preporuku za još zanimljivih zanatskih sapuna? Sad sam […]

Gost post: Ksenija Celner – mirisi kozmetike – Budilepa on 11/01/2015

[…] sapune sam prvi put zapazila kada sam pisala post o domaćim prirodnim sapunima.  Priče na njenom blogu bile su drugačije, odavale su strast, puno traganja za još boljim […]

Sapunka on 20/01/2015

Pozdrav Ljiljana! Odličan članak. I sama sam se okušala u izradi sapuna. Ne mogu reći da mi je baš pošlo za rukom. :) Mislim da je za mene kupovina ;)

Ljiljana on 22/01/2015

Ja ne bih ni probala. Ima dovoljno dobrih sapuna, sve vise radionica, to mi se baš dopada.