shutterstock_68891653

Gel manikir je lep, sjajan, dugotrajan.

A kako deluje na nokte?

Budući da je tek nedavno osvojio tržište, nije se o tome mnogo pisalo, ali evo, uvek budna Američka Akademija Dermatologa popzabaila se ovim problemom, naročito zbog činjenice da se lak stavlja posebnim postupkom i suši – odnosno fiksira – pod UV lampama. Ali i to da je za skidanje potrebno potopiti nokte u rastvarač laka (aceton, zapravo) na desetak minuta pa i više, zavisno od vrste laka.  Treća sporna činjenica je da lak stoji na noktima veoma dugo bez skidanja, po dve nedelje, možda i koji dan duže…

Zato nas dermatolozi ove institucije upozoravaju…

1. Svaki lak koji na noktima stoji dugo, a naročito “gel” koji hermetički zatvara površinu nokta na duži rok, može da dovede do istanjivanja nokatne ploče. Posledica je krtost i pucanje nokta.  Dr Adigan sa Njujorškog univerziteta pozabavio se ovom temom, pa je poslao jednu pacijentkinju na mikroskopsko i ultrazvučno merenje debljine nokta pre i posle gel manikira. Posle njega, nokti su bili tanji.

BudiLepa savet: ako imate jako tanke i krte nokte, izbegnite da često stavljate gel manikir.

 

2. Acetno i inače šteti noktima (zato pribegavama skidačima bez acetona), ali on može i da iritira kožu. Ako prste potapate u aceton, dermatolozi upozoravaju da je moguća i alergijska reakcija (kontaktni dermatitis).

BudiLepa Savet: Ako ste već skloni alergijama, najpre probajte kako acton deluje na vašu kožu pre nego što krenete na gel manikir.

 

3.  Žene koje često koriste gel manikir rizikuju kancer kože zbog izlaganju UV zracima. UV zračenje može da izazove i druge kozetičke promene na koži (fleke, starenje…)

BudiLepa savet: ovo upozorenje zvuči malo preterano, zar ne? Ali pošto sama dobijam fleke od sunca, možda ovo i nije tako bezazleno.  Rešenje? nanesite kremu za sunčanje sa visokim faktorom ako ste stvarno zabrinuti za neki od ovih problema.

 

4. … i najzad, zdravstveni savet – nokat može da pokaže neke bolesti. Akoj je nokat stalno prekriven lakom, može nam se desiti da nam neki znaci na površini nokta koji upućuju na naka unutrašnja oboljenja promaknu.

BudiLepa savet: retko ko od nas radi manikir kod manikira tako što pruži ruku i nikada ne pogleda u svoje nokte bez laka. Mnoge od nas lak stavljaju i skidaju same, pa sigurno u međuvremenu malo i neguju nokte. Verujem da bi upadljive promene bile primećene.

 

Dakle, da li treba da se lišite gel manikira?

Kao i obično, pravi odgovor je: budite umereni. Napravite pauzu između dva manikira u kojoj ćete nokte negovati uljima za negu.

Uostalom, i kada radite klasični manikir ili sami nanosite lakove, morate im dati malo predaha,

Ostavite komentar

Di on 20/09/2013

Izuzetno poučno. Danas je stvar trenda nositi gel ili bilo koju vrstu ojačavanja na noktima, zato što je "sramota nemati nokte". Sramota je nemati negovane ruke i nokte. Opet, ako je to način da se neko oseća bolje, lepše, više samouvereno, u redu. Međutim, devojke ne razmišljaju o gljivičnim oboljenjima, o "vođenju" higijene u salonima i svim ostalim pratećim efektima. Zapravo razmišljaju, kada dobiju infekciju i program lečenja u trajanju od nekoliko meseci.

Ljiljana on 20/09/2013

Glas razuma, Dijana. U pravu si.

Anibani on 20/09/2013

odlican post! jednom sam iz znatizelje isla na ojacavanje noktiju gelom i noktima mi je nakon skidanja gela trebalo vise od 6 meseci da se oporave i budu kao ranije. inace mi nokti nisu preterano jaki i cvrsti te ih je ovaj tretman dodatno istanjio i oslabio. bila sam ocajna dok mi nije izrasla cela duzina nokta. tada sam rekla-nikad vise gel!

Ljiljana on 20/09/2013

Stavi post kako si posle negovala nokte. Lj

Jelena on 20/09/2013

Već neko vreme redovno idem na gel manikir. Mada su mi poznata gore navedena upozorenja...ovaj post mi je dobrodošao kao "šamar" za buđenje. Hvala.

Ljiljana on 20/09/2013

Hej, Jelena, samo pauza plus dobra nega. Ja gel nsam radila a vi koje jeste pisite. Ljiljana

TamaraF on 20/09/2013

Slazem se u potpunosti! Jednom u zivotu sam stavila gel na nokte i posle toga su bili krti i listali su se, a cak 6 meseci nisu rasli. Nisam mogla da verujem. Sada sama negujem svoje konte, dugi su i po mom misljenju-lepi, ali pravim i pauze izmedju lakiranja i obracam paznju na promene. Od nedavno Vas pratim i moram priznati da sam odusevljena vasim clancima! Srdacan pozdrav! TamaraF

Ljiljana on 20/09/2013

Hvala,Tamara malo po meni preteruju s tim rizikom od raka koze ali ostalo su OK upozorenja. Ljiljana

jovana on 25/09/2013

Ako se brinete zbog skodljivosti UV svetla , postoje i gel lakovi koji se suse u LED lampama, time je ceo proces brzi i "zdraviji", ali znajuci koliko se nase devojke i zene prze u solarijumima , to sto im vrhovi prstiju budu izlozeni 20ak minuta jednom mesecno pod uv lampom od36w nije nista u poredjenju sa dobijanjem besprekornog tena i tokom zime ;)

Ljiljana on 25/09/2013

Da, slazem se za solarijum. Kakve su te druge lampe?

Moksha on 14/01/2014

Koja ulja i preparate za negu noktiju preporucujete?

Ljiljana on 14/01/2014

Moksha, odlično ulje za nokte ima Dr.Hauschka, Neem Nail Oil, sa indijskom biljkom nim, dugo traje i odlično neguje. Vitamin E u uljnim kapsulama (u apoteci) takođe može biti dobro rešenje. Talika ima ulje u olovci "fancy" pakovanje, veoma dobro za nokte, doduše malo skupo. Važno je da redovno skidate lak i uveče namažete nokte uljem koje ćete utrljati u zanoktice i ostaviti na nokatnoj ploći. Usput malo izmasirajte prste da pojačate cirkulaciju. I prodavnice zdrave hrane imaju ulja za nokte, namenski mešana. Jedno od korisnih je i ricinusovo.

MM on 13/01/2017

Gel je vrsta polimera jako slicne strukture kao plomba u zubima.Vest i obucen manikir majistor nece nijednog trenutka turpijom prelaziti preko prirodne nokatne ploce u fazi skidanja gela na noktu,a kada se cista nokatna ploca priprema za gel ona se blago samo zamatira,to nije ono grubo turpijanje,jer gel "ne voli" sjajnu povrsinu,to je sve.Danas postoje i titanijumski nastavci za elekt.turpiju koji obezbedjuju nezan rad na nokatnoj ploci.Nokatna ploca "ne dise",da se tako izrazim,kao sto mnogi tvrde,upravo suprotno!I UW lampa "baca" samo jednu vrstu zraka,za razliku od solarijuma,jer i stomatolozi u svom poslu koriste samo umanjenu verziju iste da bi se plomba polimerizovala za zub!I to nosite u svojim zubima par godina dok se stara plomba ne zameni novom.Kod manikira vestog i obucenog se ne ide da vam se nokti upropaste vec da se ulepsaju i ojacaju...I postoji nacin kako i kojom tehnikom se skida gel kada osoba zeli da "odmori" nokte da upravo ne biste imali osecaj istanjene i bolne nokatne ploce.Zasto onda zene koje farbaju svoju kosu malo ne odmore i od farbanja sedog izrastka,a svi znamo koliko je samo clanaka na netu procitano koliko su farbe za kosu kancerogene i stetne...smatram samo da u svemu treba biti umeren,to je sve!

Ljiljana on 14/01/2017

Slažem se, u svemu treba biti umeren. Lično verujem da je priča o UV lampama za sušenje manikira nerealna - ta količina zračenja je zanemarljiva u odnosu na sunčanje ili solarijume.

Ruzica on 04/07/2017

Pored stetnosti,koja je sigurna,nikada mi nece biti jasno kakvu lepotu zene vide u tim nalepljenim lopatastim ili spicastim noktima kao u vestica?A koji je tek neukus i kiceraj sa trendom saranja nokata,u stilu nema veze ni sa cim.Ocigledno,da su danasnje cure toliko nesigurne u sebe,pa tonama sminke,vestackim noktima,silikonima i sl pokusavaju ublaziti svoju iskompleksiranost.Zalosno,valjda je to zato sto su mnogi duhovno prazni.